Hypoteční trh loni bořil rekordy. Jaké jsou předpovědi pro letošní rok?

Hypoteční trh má za sebou rekordní rok 2020 a v nastoleném trendu nezůstal pozadu ani první měsíc letošního roku. Banky loni poskytly hypotéky v celkovém objemu 254,023 miliardy korun a překonaly tak o 28 miliard korun dosud rekordní roky 2016 a 2017.

Z dat ukazatele Fincentrum Hypoindex vyplývá, že loňský rekordní rok znamenal na hypotečním trhu nárůst o 40 %. Banky loni uzavřely celkem 92 226 hypotečních úvěrů, což bylo o 21 838 více než v roce 2019. Jaké jsou příčiny?

Češi vnímají pořízení nemovitosti jako bezpečné uložení financí. „Jejich hodnota totiž časem roste, a i přes případný pokles v době bezprostředně po ekonomické krizi jejich cena opět vzroste na původní hodnotu a často ji i překoná. To jsme jasně viděli u zatím poslední větší ekonomické krize před deseti lety a nejinak tomu bude i tentokrát,“ vysvětlil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.

Důvodů je však více, například legislativní a administrativní změny. „Hned ta první, zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši čtyř procent pomohlo oživit zájem o nemovitostní transakce. Pomohla také Česká národní banka (ČNB) a to hned dvěma způsoby. Jednak postupně snížila základní repo sazbu z 2,2 procenta na současných 0,25 procenta. To zlevnilo všechny úvěry včetně hypoték,“ doplnil Korec.

Vlivem boje s koronavirem přišlo podle ČNB v dubnu na řadu také zrušení limitu ukazatele DTI. Ten se týká poměru celkového dluhu žadatele o hypotéku a výše jeho čistého ročního příjmu. „V červenci pak zrušila i limit DSTI ukazující poměr měsíční splátky dluhu vůči čistému příjmu. Jediným omezením, které zůstalo v platnosti, tak zůstal ukazatel LTV, tedy poměr úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti. Banky nicméně mohou poskytnout hypotéky až do výše 90 procent hodnoty zastavovaného bytu nebo domu oproti předchozím 80 procentům,“ popsal Korec.

V neposlední řadě ovlivňovalo chování zájemců o hypotéky i neustálé snižování úrokových sazeb, které z dubnových 2,44 % průběžně klesly až na 1,96 % v prosinci.

Situace by se však měla podle odborníků změnit. „V letošním roce lze ale očekávat pozvolný růst, který by byl podpořený pravděpodobným zvýšením úrokových sazeb ze strany ČNB. Stranou nemůžeme nechat ani vyšší zadlužení České republiky a růst atraktivity státních dluhopisů pro velké investory. Ve chvíli, kdy začnou tito investoři nakupovat více státních dluhopisů, budou i bankám půjčovat peníze na hypotéky za vyšší úrok a ty budou nuceny přistoupit ke zvyšování sazeb,“ vysvětlil Jiří Kryl, hypoteční analytik společnosti Broker Trust.

Vzrůst by v dohledné době mohly i pravomoci centrální banky. „Poslanci posunuli do závěrečného schvalování zákon, který má ČNB umožnit, aby místo současných doporučení mohla komerčním bankám přímo určovat některé podmínky pro poskytování úvěrů na bydlení,“ dodal Kryl.

Do hry vstoupí i důsledky pandemie. Zájem o vlastní bydlení i nemovitosti na investici bude sice i nadále vysoký, sníží se však množství lidí, kteří na financování opravdu dosáhnou.

Rubrika
Lenka Gregorová

2484

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama