Investiční nemovitost? Hledejte ji v centru

Přemýšlíte nad tím, jak ideálně zhodnotit svoje finance? Jednou z možností je pořídit si nemovitost a tu pak dále pronajímat.

To, že investice do nemovitostí v České republice stále bodují, dokazují například i údaje Asociace českých stavebních spořitelen. Podle nich totiž většina Čechů považuje vlastnictví nemovitosti za zajímavý způsob ukládání peněz. I v případě investičních nemovitostí je základem si vše důkladně promyslet a propočítat. Budete-li se však držet několika zásad, jen těžko šlápnete vedle. Základem je rozhodnout se pro koupi od zavedené a profesionální kanceláře. Ta vám nejen zaručí odborné jednání a komunikaci, ale i potřebný právní servis včetně kompletního zajištění i advokátní úschovy, ale například i služby architekta, díky jehož návrhu se vám podaří zužitkovat potenciál vaší nemovitosti a vložené finance na maximum.

A jak postupovat dále? Již při výběru je podstatné promyslet si, jaká bude cílová skupina budoucích nájemníků. Cílem nového majitele jako investora je výhodně pořídit a pronajmout za dostatečně vysoký nájem. Kupující by proto měl ve svých úvahách vycházet nejen z kupní ceny, ale i z dalších nákladů, například na údržbu, či povinných odvodů. Aby byl zisk co nejvyšší, měl by být schopen alespoň některé náklady co nejdříve eliminovat. Stejně tak by měl mít představu, jaké výnosy z nájmu může očekávat, a následně si zajistit pravidelně platící nájemníky a celoroční obsazenost nemovitosti. Osobní preference by proto měly jít v tuto chvíli stranou. Chcete-li, aby vaše investice u zájemců bodovala, porozhlédněte se ideálně v okolí širšího centra města. Byty v centru Brna a jeho blízkosti je totiž reálné pronajmout v řádu několika dnů, stejnou nemovitost na venkově či menším městě může majitel obsazovat i několik měsíců. Roli v atraktivitě hraje nejen to, že je střed snadno dopravně dostupný, v jeho blízkosti je rovněž rozvinutá infrastruktura včetně všech obchodů a služeb, navíc je srdce metropole pro nájemníky i lákavou a prestižní adresou.

Zmíněná kritéria přináší nádavkem ještě jednu výhodu. Zaměřit se totiž můžete jak na dlouhodobé nájemníky, tak například i na zájemce o krátkodobý pronájem například v rámci Airbnb. To je v současnosti žádaným fenoménem, a právě dobře dostupné bytové jednotky a apartmány patří k těm nejvyhledávanějším.

Rubrika
redaktor

112

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama